Modernizacja w duchu zrównoważonego rozwoju z KALDEWEI: ZWEI Design stawia we własnej łazience na stal emaliowaną

KALDEWEI, Ahlen, sierpień 2021 – To nie była właściwie miłość od pierwszego wejrzenia. Dopiero, kiedy Talitha i Michael Bainbridge dokładniej zajęli się swoim przyszłym wymarzonym domem, zaiskrzyło. Mający kształt litery L bungalow z lat 70-tych ubiegłego stulecia stał się nowym lokum dla pary designerów, która przekształciła go w stylową oazę komfortu i odpoczynku. Przestrzeń łazienkowa pełni tutaj szczególną rolę.

Talitha i Michael Bainbridge mieszkają i pracują razem. Kreatywne biuro ZWEI Design założyli, aby rozwijać swoją pasję i zamiłowanie do pięknych wnętrz. Razem przygotowują dla klientów interesujące projekty aranżacji przestrzeni.

Zrównoważony rozwój i poszanowanie zasobów mają dla pary ekspertów duże znaczenie, tak zawodowo, jak i prywatnie. „Zupełnie świadomie postanowiliśmy zmodernizować bungalow zamiast budować nowy dom. Naszym założeniem jest generowanie jak najmniejszej ilości odpadów, co oznacza dla nas praktyczną i uzasadnioną metodę ekologicznego działania. Upewniliśmy się, że niemal wszystkie produkty, które montujemy w naszym domu, mają wysoką jakość, dzięki temu są trwałe, a ich późniejszy recykling nie stanowi problemu”, wyjaśnia Talitha Bainbridge.

Oprócz drewnianej, pozbawionej elementów plastikowych podłogi, kamiennych płytek, drewna i ceramiki w kuchni para zdecydowała się na użycie w strefie łazienkowej stali emaliowanej w 100 procentach podlegającej recyklingowi. Przede wszystkim rodzinna łazienka wymagała adaptacji. Trzeba było pożegnać się z brązowo-beżowymi płytkami, a także ze starym brodzikiem w niszy z brązowymi drzwiami z twardego plastiku. Zamiast tego miała powstać luksusowa i przestronna łazienka rodzinna, która jest nie tylko funkcjonalnym miejscem, ale też atrakcją samą w sobie. „Oczekiwaliśmy ciepłego i trwałego designu z dużymi płytkami z określoną strukturą, drewnianym dębowym stołem, akcentami złotymi i beżowymi oraz wysokiej jakości wyposażeniem łazienkowym. Bardzo ważne były dla nas ekologiczne właściwości stosowanych materiałów. Dlatego wybraliśmy obiekty łazienkowe Kaldewei”, stwierdzają Państwo Bainbridge.

Wzornictwo produktów, jakość stali emaliowanej i wykończenie przekonały do siebie parę designerów. Talitha i Michael Bainbridge zdecydowali się w rodzinnej łazience na dwie umywalki MIENA i brodzik NEXSYS. W małej łazience dla gości, która jest utrzymana w szlachetnych odcieniach zieleni, zamontowano kompaktową umywalkę CONO.

„Ważną kwestią był dla nas jak najniższy brodzik. Ze względów higienicznych nie chcieliśmy strefy prysznica wyłożonej płytkami, ale wysokiej jakości jednorodną, bezfugową powierzchnię, łatwą w utrzymaniu czystości. Było dla nas jasne, że nasza łazienka ma być piękna i ponadczasowa", dodaje Michael Bainbridge.

Czy cała ta praca i serce włożone w wybór materiałów opłaciły się? „Wszystkie te czynniki przyczyniają się do tego, że z radością i pełnym przekonaniem każdego dnia wchodzimy do łazienki. Po roku ciężkiej pracy jesteśmy dumni z tego, co stworzyliśmy i chętnie pozwalamy rodzinie i przyjaciołom zajrzeć do naszej łazienki – a także w razie potrzeby z niej korzystać", dodaje Talitha Bainbridge.

Źródło: Franz Kaldewei GmbH & Co. KG. Prośba o egzemplarz.

Tekst
docx  |  14 MB
Wszystkie obrazy
zip  |  65 MB

2 MB

Źródło: Talitha i Michael Bainbridge

Talitha_und_Michael_Bainbridge_ZWEI_Design.jpg


2 MB

Źródło: Talitha i Michael Bainbridge

ZWEI_Design_Masterbad_Miena.jpg


5 MB

Źródło: Talitha i Michael Bainbridge

ZWEI_Design_Masterbad_NEXSYS.jpg


3 MB

Źródło: Talitha i Michael Bainbridge

ZWEI_Design_Masterbadd_Miena_Detail.jpg


15 MB

Źródło: Talitha i Michael Bainbridge

ZWEI_Design_Masterbad_NEXSYS_Detail.jpg


13 MB

Źródło: Talitha i Michael Bainbridge

ZWEI_Design_Ga__stebad_Detail_Cono.jpg


5 MB

Źródło: Talitha i Michael Bainbridge

ZWEiDesign_Ga__stebad.JPG


644 KB

Źródło: Talitha i Michael Bainbridge

3D_Ansicht_Bainbridge.jpg